Recension: Mandala 100 motiv

724631 (2)

 

Titel: Art Therapy: Mandala – 100 motiv – varva ner, måla och njut
Illustratör: Sophie Leblanc
Format: 21 x 29,5 cm
Omslag/bindning: Inbunden med hårt omslag
Antal sidor: 128
Antal illustrationer: 100
Tryck på en sida? Nej, tryck på både fram- och baksida.

Utlåtande: Bokens titel är väldigt missvisande. Jag beställde boken eftersom jag ville färglägga just mandalamönster. Det finns förstås en hel del motiv med sådant mönster i boken, men det finns många andra som inte alls kan kallas för det. Dessutom finns det med en Buddha i många mönster. Även om det är förknippat med mandala så vill jag inte att det ska finnas sådana på så många av bilderna. Detta gjorde förstås mig besviken, men det finns några trevliga mönster av de andra ”sorterna” också. Det finns många repeterande mönster, vissa sträcker sig över två sidor. I några fall har jag noterat att det finns en stor mandala som fyller en sida och även den har man duplicerat så det helt enkelt finns en på varje sida av ett uppslag. Lite trist måste jag erkänna. Men 100 olika motiv stämmer säkert (har inte räknat varje sida). Boken innehåller totalt 128 sidor med mönster men det står i titeln att den innehåller 100 motiv. Det betyder mest sannolikt att två sidor med samma mönster på, räknas som endast ett motiv, vilket ju är helt korrekt när man tänker efter.

En positiv sak som jag ser när jag jämför med min andra bok (Mosaik och Kakel) i samma serie är att de i denna boken har lämnat cirka en centimeters marginal till bokens mitt. Mönstret sträcker sig inte hela vägen in till bindningen, utan slutar lite tidigare. Det tycker jag är mycket värt!

Bokens speciella bindning/utformning av omslaget, gör att det går något lättare att platta ut boken ordentligt. Att kunna detta är ju mest viktigt om mönstret sträcker sig till mitten utan marginal, men även om det i denna bok finns en liten marginal så föredrar jag böcker som går att platta ut mer eller mindre.

Den här boken är nämligen inbunden med mjuk pärm från början. Därefter har man limmat fast en bit kraftig kartong på omslagets framsida och ännu en kartongbit på baksidan. Det är svårt att förklara i text, men kartongbiten är lite smalare än det mjuka omslaget som den limmats fast på. Dessa millimeter det handlar om är lämnade längst bak mot pärmen. Allt det här sammantaget gör att man kan platta ut boken mycket lättare än med vanligt hårt omslag.

De motiv som finns är av väldigt olika svårighetsgrad, allt från väldigt få detaljer med stora ytor, till ganska detaljerade mönster. Det som stör mig en hel del är att det i ganska många av bilderna finns områden med mycket svart. Dels tjocka linjer, men även vissa ytor som är fyllda med svart. Sådant gillar jag inte. Jag vill personligen ha tunna linjer och inga ytor ifyllda i förväg. De vill jag ju välja färg till själv!

Jag har ännu inte färglagt något i boken, men sidorna är tjocka och jag skulle gissa att det går bra att färglägga med vattenbaserad tusch och gelpennor utan att det blöder igenom. Alkoholbaserade markers tror jag blöder igenom alla målarböcker som finns om de inte är specialtryckta med papper som är avsett att användas till sådana pennor. Tyvärr har jag ännu inte stött på någon sådan målarbok så jag vet faktiskt inte ens om det finns några.

Tyvärr är inte detta någon bok som alls föll mig i smaken, utan bara gjorde mig besviken. Den var inte alls som jag väntat mig. Jag har nu totalt två böcker i serien ”Art Therapy” och det är inte någon av dem som jag är stormförtjust i. Mosaik och Kakel tycker jag bättre om än den här, men ingen ligger på topp, långt ifrån. Någon mer bok från serien lär jag nog inte köpa. Det finns många som är mycket mer i min smak och betydligt mer prisvärda enligt mig. Några exempel på mönster som finns i boken:

Lämna en kommentar